naša povijest

Stoljeće razvoja

Od svojih početaka davne 1937. godine, ROCKWOOL Grupa se razvila u globalnu kompaniju koju čini 28 tvornica za proizvodnju kamene vune te još 7 drugih tvornica na 3 kontinenta. Trenutno Grupa zapošljava više od 10,500 stručnih zaposlenika. Puno se toga promijenilo otkada je ROCKWOOL® registriran.

Počeci
Sve je započelo 1909, kada su H.J. Henriksen, građevinski poduzetnik i V. Kähler, proizvođač pločica, zajedno osnovali tvrtku I/S H.J. Henriksen & V. Kähler na malom otočiću u Danskoj. Do 1937. godine glavne aktivnosti bile su iskapanje šljunka, lapora i ugljena kao i proizvodnja pločica.  
1935. godine tvrtka je za USD 5,000 otkupila prava za korištenje tehnologije za proizvodnju kamene vune u Skandinaviji i Njemačkoj. 
Dvije godine nakon, 1937. započinje prva proizvodnja kamene vune u Danskoj, a uskoro i u Švedskoj i Norveškoj.  

Rane godine
Na samim počecima 1940-ih, proizvodnja kamene vune samo je mali dio prometa matične tvrtke, a tijekom 2. svjetskog rata ta proizvodnja jenjava.

No, sve učinkovitije upravljanje i proizvodni procesi, kao i visok stupanj pažnje usmjeren na istraživanje i razvoj temelji su za postupnu ekspanziju.

1954. godine započinje proizvodnja u Njemačkoj, prvoj tvornici izvan Skandinavije. Tijekom 1960-ih i 1970-ih tvrtka se širi dalje po Europi. 

1937. godine ROCKWOOL Grupa započinje prvu proizvodnju kamene vune u Hedehuseneu u Danskoj

ROCKWOOL Grupa danas pokriva niz specijaliziranih poslovnih jedinica
ROCKWOOL Grupa danas pokriva niz specijaliziranih poslovnih jedinica

ROCKWOOL Grupa danas pokriva niz specijaliziranih poslovnih jedinica

ROCKWOOL Grupa kreće samostalno
Nakon više od pola stoljeće uspješne suradnje, 1962. godine dvije vlasničke obitelji odlučile su se raspodijeliti kompaniju. Claus Kähler koji je tada bio glavni izvršni direktor tvrtke, predložio je plan podjele koja je predstavljena obitelji Henriksen. Oni su odlučili zadržati tradicionalni dio tvrtke koji se sačinjavao od šljunčanih jama, gazirani beton, i slično. Dakle, obitelj Kähler tada preuzima potpuno vlasništvo poslovanja koje se tiče izolacija, te mijenja naziv matične tvrtke u to I/S Kähler & Co.

Naftna kriza
Uslijed naftne krize, cijene rastu diljem svijeta, te mnogi uočavaju prednosti izoliranja svojih domova. Stoga su 70-te dobre godine za ROCKWOOL Grupu, jer se promet povećao s DKK 360 milijuna u 1970. na DKK 1,6 milijardi 1979. godine.

Danas najveća tvornica kamene vune na svijetu, po količini proizvedene kamene vune, kupljena je 1971. godine u Nizozemskoj. 

Od 1976. kompanija je strukturirana na način da je ROCKWOOL International A/S matična tvrtka s lokalnim podružnicama u različitim zemljama.  

Nova vremena, novi proizvodi
Godine intenzivne posvećenosti istraživanju i razvoju ideja dovele su do uvođenja šire palete novih proizvoda koji su bazirani na usavršenoj tehnologiji proizvodnje kamene vune, primjerice:  
ROCKFON akustični paneli predstavljeni su već 1962., dok je 1969. u popis proizvoda dodan GRODAN - poseban proizvod od mineralne vune koji upija vodu i na taj način zamjenjuje zemlju i mahovine staklenicima. 

ROCKPANEL, ploče za oblogu predstavljene su 1985. godine, a tvrtka koja se bavi proizvodnjom specijalnih vlakana LAPINUS osnovana je 1991. Danas ova poslovna područja čine važan i rastući dio ukupnog prometa ROCKWOOL Grupe.

1996. godine ROCKWOOL International A/S, matična tvrtka ROCKWOOL Grupe, uvrštena je na burzu NASDAQ Copenhagen.

Diljem svijeta...
Tijekom 90-ih ROCKWOOL Grupa doživljava svoj najveći geografski rast. Započinje ga 1988. godine akvizicijom prve tvornice kamene vune izvan Europe u Kanadi, nedaleko Toronta.

Nakon pada Željezne zavjese, ROCKWOOL Grupa započinje se etablirati u Istočnoj Europi, ponajprije akvizicijom najveće tvornice kamene vune u bivšem DDR-u 1991. godine. Dvije godine nakon, 1993. kupujemo najveću tvornicu kamene vune u Poljskoj, a 1999. najveću tvornicu u Ruskoj federaciji. 

Osim na istok, 1999. godine Grupa nastavlja ekspanziju prema južnoeuropskim tržištima,te je 2000. godine inaugurirana novoizgrađena tvornica u Španjolskoj. Te iste godine ROCKWOOL Grupa započinje svoje širenje prema Dalekom istoku akvizicijom tvornice u Maleziji.

Prisutnost na burzi
1996. godine ROCKWOOL Grupa (ROCKWOOL International A/S) predstavljena je na burzi NASDAQ u Copenhagenu. Time je realizirana tranzicija ROCKWOOL Grupe iz tradicionalne, obiteljske tvrtke u modernu, učinkovitu kompaniju.

Saznajte više o ROCKWOOL Grupi

Back