Novosti 2016.

Obnova OB Karlovac

1. rujan 2016

Istarske tvrtke na najvećim projektima energetske obnove javnih zgrada

Tržište kompletnih energetskih obnova objekata u državnom vlasništvu putem ESCO modela trenutno je jedan od zamašnjaka rasta u građevinskom sektoru. Jedan takav primjer  je projekt energetske obnove opće bolnice u Karlovcu ukupne vrijednosti 62 milijuna kuna s PDV-om od kojih će Fond za zaštitu okoliša izdvojiti nešto više od 24 milijuna kuna, dok će preostalih 38 uložiti ESCO  tvrtka iz Istre.

ESCO je poslovni model u kojem ESCO tvrtka ulaže vlastita sredstva, radnu snagu i tehnologiju, a naplaćuje se iz ostvarene uštede kroz duži niz godina. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodatno stimulira sufinancirajući  40% opravdanih troškova projekta

U Istarskoj županiji je ESCO model poznat od 2000.  kada je tvrtka Rudan provela prvi takav projekt u RH i to u brodogradilištu Uljanik. Zato i nije slučajno da ista ta tvrtka sa sjedištem u Žminju danas stoji na čelu najvećih projekata energetske obnove javnih objekata. U 2015. godini je započela i dovršila energetsku obnovu bolnice Križine u Splitu (na slici 1).

Slika 1: Nakon obnove bolnica u Splitu ima 66% manje troškove za energiju. Privatna ESCO tvrtka iz Istre je uložila svoj kapital i preuzela rizik investicije te će ostvarene uštede za energiju koristiti za otplatu investicije

 

7 tvrtki iz Istre posluju na području cijele Hrvatske

Uspješna provedba takvih projekata nije moguća bez jakih i stručnih partnera, kojih Istarska županija svakako ima. Tako se na projektima obnove bolnica Križine i Karlovac  koristio izolacijski materijal od kamene vune za fasadu i krov iz ROCKWOOL tvornice u Potpićnu. Pazinska tvrtka Vladimir Gortan u dijelu projekta Križine pružila je usluge logistike, inženjeringa i izvođenja radova. Također, stolariju na bolnici Križine izradilo je i ugradio proizvođač alu i PVC stolarije ABS iz Kukurini dok je pulski EA obrt u manjem je dijelu obavljao fasaderske poslove. Projektni studio A.G.M. projekt iz Labina je u suradnji sa inženjerima Rudana sudjelovao na izradi projektne dokumentacije za ovu bolnicu u Splitu.

Po istom modelu su upravo u tijeku radovi na energetskoj obnovi na općoj bolnici Karlovac dok je projekt energetske obnove bolnice Firule u Splitu u fazi izrade projektne dokumentacije.

Slika 2. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove opće bolnice u Karlovcu je 62 milijuna kuna s PDV-om od kojih će Fond za zaštitu okoliša izdvojiti nešto više od 24 milijuna kuna, dok preostalih 38 uložiti tvrtka Rudan.

Bolnica Karlovac će tu investiciju otplatiti u narednih 14 godina kroz ostvarene uštede u potrošnji energije.

 

Potrošnja energije će se nakon obnove bolnice prepoloviti, što znači godišnju uštedu od gotovo 4 milijuna kuna. Također, važno je znati da će se obnavljanjem bolnice postići viša kvaliteta radnog okruženja za sve zaposlenike te veći komfor za pacijente.

Na projektu sudjeluje ukupno 25 tvrtki s preko 130 radnika

Svi oni imaju i jedan važan zadatak, a to je da bolnica za vrijeme trajanja radova normalno funkcionira i da svi korisnici imaju osigurane uvjete za nesmetan boravak u bolnici i njenom krugu. Upravo to u Rudanu i ističu kao glavni izazov:

„Ovakvi su projekti izuzetno kompleksni jer obnova ne smije ometati normalno funkcioniranje bolnice koja cijelo vrijeme mora biti na usluzi pacijentima. Iz tog nam je razloga iznimno bitna i dokazana stručnost partnera i kvaliteta materijala koji se ugrađuju, a sve kako se ne bi narušila sigurnost pacijenata, djelatnika kao ni izvođača radova.“ – istaknuo je g. Danijel Benčić, član uprave i voditelj projekata energetske obnove.

Trenutno se na zgradi mijenja vanjska stolarija, postavlja se izolacija od kamene vune na krovu i ovojnici, postavlja se energetski učinkovita rasvjeta sa LED tehnologijom, solarni kolektori i dizalice topline za pripremu potrošne tople vode, a stacionarni dio će se opremiti i centralnim sustavom hlađenja. Isto tako, umjesto dosadašnjeg energenta (lož ulje), bolnica će ubuduće za grijanje koristiti prirodni plin. Planirani rok završetka projekta OB Karlovac je kraj rujna 2016. godine.

Energetski se obnavljaju i stambene zgrade

Uz energetsku obnovu ovakvih velikih i kompleksnih objekata, država i FZOEU potiču i sufinanciraju i projekte energetske obnove stambenih zgrada. Više o tome rekao nam je  Vjekoslav Visković, ROCKWOOL direktor prodaje:

„U Hrvatskoj je do sada obnovljeno na stotine stambenih zgrada, najveći broj njih u Rijeci, Labinu i Puli a taj se trend polako širi i na ostale dijelove Hrvatske. Najveći broj zgrada obnovljen je izolacijom od kamene vune jer je zaštita u slučaju požara jako važna budući da kamena vuna ne gori i na taj način osigurava dodatne minute za sigurnu evakuaciju. Nadamo se da će Vlada nastaviti financijski poticati takve projekte budući da su se oni pokazali kao veliki pokretač gospodarskih aktivnosti“.

Kvalitetni i stručni ljudi za nova radna mjesta

S obzirom da je tržište energetskih obnova u razvoju te se očekuje još mnoštvo projekata, naši sugovornici su istaknuli da im je iznimno važno pronaći kvalitetnu i stručni radnu snagu, te da se i tu oslanjaju na lokalne snage. Tako je tvrtka Rudan ove godine nekoliko novih radnih mjesta i zaposlili 3 mlada inženjera, 2 terenska radnika i 5 studenata na praksu iz područja energetske učinkovitosti. ROCKWOOL je prošle godine zaposlio 20ak novih ljudi.  

Ova priča o partnerstvu istarskih tvrtki na izrazito kompetitivnom tržištu energetske učinkovitosti je ohrabrujuća i drugačija upravo zato što prikazuje da se u Istri razvijaju i tvrtke koje nisu usko vezane uz turizam te da unutrašnja Istra otvara nove djelokruge poslovanja koji su traženi na području cijele Hrvatske.

Više o prošlogodišnjem projektu u Splitu koji je prepoznat je kao primjer dobre prakse ESCO energetskih obnova, možete saznati iz videa.