Zaštita u slučaju požara

Jeste li ikada vidjeli da kamen gori?

Kamena vuna proizvodi se od kamena vulkanskog porijekla pa zato izolacijske ploče u svom sastavu imaju oko 98% kamena - a kamen ne gori.

ROCKWOOL kamena vuna u potpunosti je negoriv izolacijski materijal, najvišeg razreda reakcije na požar - A1, s točkom tališta iznad 1.000 °C. Materijali se po europskim normama za zaštitu od požara klasificiraju prema reakciji na požar u razrede od A1 do F. Glavni kriteriji za određivanje reakcije na požar građevinskih materijala su njihova zapaljivost, stupanj emitiranja topline, širenje vatre te količina dima, toksičnih plinova i gorućih čestica. ROCKWOOL kamena vuna nosi oznaku A1, što je najviši razred negorivosti. Vatrootporna izolacija omogućuje dodatno vrijeme kako za ljude koji napuštaju objekt, tako i za vatrogasce.

Sprječavanje širenja požara također znači i manje zagađenja zraka, tla i vode. Kako kamena vuna sadrži visok postotak kamena, u proizvod nije potrebno dodavati materijale koji sprječavaju proces gorenja.

U Europi godišnji broj ozljeda od požara iznosi oko 70.000. Još jedan podatak je zapanjujući; čak 8 od 10 ljudi koji smrtno stradaju u požaru ne umire zbog visoke temperature ili vatre, već zbog gušenja otrovnim plinovima (izvor: NIBRA). Zbog toga je izuzetno važno zgrade i kuće izolirati materijalima koji ne gore i ne šire požar. Kamena vuna je izolacijski materijal koji ima brojne prednosti: uz toplinsku i zvučnu izolaciju pruža izvrsnu zaštitu u slučaju požara te je dimenzijski stabilna i paropropusna.