BiosPHera, kuća energetske revolucije

BiosPHera je službeno predstavljena 1. ožujka u mjestu Courmayeur u Italiji: vrhunske tehnologije za energetsku učinkovitost i najnaprednija znanja o udobnosti stanovanja usvojena su za izgradnju ovog putujućeg modula za stanovanje.


Modul je potpuno neovisna kuća površine 25m2, komforno opremljena i podijeljena na dnevni boravak, spavaću sobu, kupaonicu i termoelektranu. To omogućava da, neovisno i bez korištenja vanjske mreže za napajanje, temperatura bude između ugodnih 21°C zimi i 25°C ljeti. Pri dizajniranju BiosPHera 2.0 su usvojeni Passivhouse i Minergie, najnapredniji standardi u energetskoj učinkovitosti, te su korištene inovativne tehnologije i materijali pri izgradnji. Tijekom sljedećih 12 mjeseci, počevši od regije Valle d'Aosta, zaustavit će se u nekoliko talijanskih gradova kako bi bila testirana u različitim uvjetima, čak i ekstremnim: zimi na planinskim lokacijama pod niskim temperaturama, a ljeti na suncu uz more. Također će biti postavljena u gradskim područjima, kako bi se provjerila unutrašnja kvaliteta zraka kada se nalazi u zagađenom okolišu.Praćenje stvarnih performansi izvedbe građevinskog sustava, ali i osobnog doživljaja udobnosti stanara modula, biti će jedan od najzanimljivijih i najinovativnijih aspekata projekta BiosPHera 2.0.

Naime, Tehničko sveučilište u Torinu prikupit će i pratiti mnoge podatke tijekom više od 12 mjeseci. Između ostalog, temperaturu zraka i zidova, vlagu, kvalitetu zraka te fiziološke i emocionalne reakcije stanara na koje utječe okoliš (tjelesna temperatura, vodljivost kože i broj otkucaja srca).


  

Naši kolege iz ROCKWOOL Italije aktivno su sudjelovali kao tehnički partneri projekta osiguravajući proizvode i sustave za toplinsku i zvučnu izolaciju ovojnice modula. Konkretno Durock Energy ploče korištene su za izolaciju krova, a ROCKWOOL REDArt i REDAir sustavi za izolaciju fasade.


Više informacija: