Obnova OB Karlovac

Svečana primopredaja bolnice

11. studeni 2016

Svečana primopredaja energetski obnovljene bolnice u Karlovcu

U petak 11. studenog 2016. godine, održana je svečana primopredaja energetski obnovljene bolnice u Karlovcu na kojoj su prisustvovali brojni uzvanici; ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić, predstavnici Grada Karlovca, karlovačke županije, tvrtki koje su bile uključene u obnovu, mediji te zaposlenika bolnice.

Tom je prigodom ministar Kujundžić istaknuo da pri obnovi bolnice nije postignut samo efekt uštede energije i manjeg troška, već je smanjeno i zagađivanje okoliša, a što treba biti model i za ostale zgrade javnog sektora. Ministar Kušćević rekao je kako je u tijeku energetska obnova desetak škola najavio javni natječaj za ostale odgojno-obrazovne ustanove te naglasio kako je u tijeku poziv za obnovu višestambenih zgrada uz poticaje iz europskih fondova. .

Karlovačka Opća bolnica godišnje će nakon energetske obnove koja je trajala nepunih 5 mjeseci uštedjeti gotovo 4 milijuna kuna, a postignuta je i viša kvaliteta radnog okruženja za sve zaposlenike te veći komfor za pacijente. U realizaciji investicije vrijedne više od 60 milijuna kuna sudjelovale su ukupno 32 hrvatske tvrtke, a dnevno je na gradilištu bilo i do 165 radnika. Cijelo je vrijeme bolnica koja dnevno prima i do 1500 pacijenata, te ima više od 850 zaposlenih normalno funkcionirala, a zbog protupožarne zaštite ljudi i imovine korištena je negoriva izolacija od kamene vune.

Sveobuhvatnom obnovom izoliran je ravni krov i fasada, ugrađena učinkovitija stolarija te toplinske podstanice, uveden zemni plin, ugrađene dizalice topline i solarni kolektori, novi sustav hlađenja, termostatski ventili, zamijenjena su rasvjetna tijela, a 25% energije sada dolazi iz obnovljivih izvora. Zahvaljujući svemu tomu postignuti su uvjeti za smanjenje potrošnje energije za 54 posto, a iz te uštede će se kroz idućih 14 godina otplaćivati investitoru, tvrtki Rudan d.o.o. iz Žminja. Uz ovu ESCO tvrtku, projekt je s 40% sredstava sufinancirao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ubuduće će se za ovakve investicije koristiti i sredstva EU.

Nakon završene obnove splitske i karlovačke opće bolnice, na redu je i energetska obnova bolnice na splitskim Firulama.
Više informacija o obnovi bolnice u Karlovcu saznajte u kratkom videu.