ROCKWOOL Grupa obvezala se na pomoć u rješavanju nekih od najtežih razvojnih izazova na svijetu

Izvješće naglašava njezin novi pristup održivosti koji se temelji na okviru „Odgovor na izazov” i slijedi tri osnovna principa:

  • Održivost će biti u središtu ROCKWOOL rasta
  • Proizvodi ROCKWOOL grupe djeluju prema UN-ovim ciljevima održivog razvoja
  • ROCKWOOL Grupa obvezala se na šest ambicioznih internih ciljeva održivosti

25. kolovoz 2016., Hedehusene, Danska - Danas je grupa ROCKWOOL objavila svoje izvješće o održivosti okrenuto budućnosti pod nazivom „Odgovor na izazov”, usredotočeno na pitanje kako će poduzeće doprinijeti rješavanju nekih od najtežih razvojnih izazova na svijetu. Izvješće iznosi glavne crte ambicioznih internih ciljeva koje će organizacija ispuniti do 2030. godine i opisuje mnoge načine na koje se njezini proizvodi bave bitnim globalnim pitanjima, od energetske učinkovitosti do potrošnje vode.

„Ponosan sam na dugu tradiciju grupe ROCKWOOL u području održivosti. Svrha našeg postojanja jest proizvodnja inovativnih proizvoda kojima se štede resursi, a koji su izrađeni od kamena, jednog od najrasprostranjenijih prirodnih materijala u svijetu”, rekao je Jens Birgersson, predsjednik i glavni direktor tvrtke ROCKWOOL International. „Svijet je od privatnog sektora zatražio proaktivniji pristup održivosti i mi smo ga poslušali. Usmjereni smo na svoju okolinu i jasnije razmatramo načine na koje naši proizvodi mogu pomoći u rješavanju mnoštva najvećih izazova u svijetu. No, isto tako gledamo i prema unutra te sami sebi i svojoj organizaciji postavljamo izazove, ne bismo li smanjili vlastiti ugljični otisak.”

Unutarnja i vanjska strategija održivosti grupe ROCKWOOL pažljivo je razvijena kao dio preobrazbe poduzeća i osmišljena je tako da se sva nastojanja usmjere tamo gdje mogu imati najveći učinak. Ona su usklađena s četiri područja kojima se bave ciljevi održivog razvoja UN-a:

Energetska učinkovitost


40 % globalne energije upotrebljava se u zgradama. Većina postojećih zgrada su neučinkovite, ali 75 – 90 % zgrada koje danas postoje još će uvijek postojati i biti naseljene 2050. godine. U 2012. godini, 10,8 % stanovništva EU-a (otprilike 50 milijuna ljudi) nije svoje domove moglo održati toplima.

Zahvaljujući svojim izolacijskim svojstvima protiv hladnoće i topline, proizvodi grupe ROCKWOOL tijekom svoga trajanja poboljšavaju energetsku potrošnju zgrada i tako obično 80 do 1500 puta uštede emisiju ugljika proizvedenu tijekom njihove proizvodnje.

Grupa ROCKWOOL u svojim će tvornicama do 2030. smanjiti emisije CO2 za 20 %

Kružna ekonomija

Godine 2013. Svjetska banka predvidjela je da će se prema sadašnjoj brzini globalne razine krutog otpada utrostručiti do 2100. godine. Građevinska industrija odgovorna je za otprilike 35 % ukupno stvorenog otpada na globalnoj razini.

Grupa ROCKWOOL predana je smanjenju građevinskog otpada uporabom sekundarnih materijala iz drugih industrija u vlastitoj proizvodnji, preradom otpada i recikliranjem iskorištenih proizvoda te boljim upravljanjem resursnom učinkovitosti u svojim tvornicama.

Grupa ROCKWOOL ponudit će preradu proizvoda u 30 zemalja do 2030. i smanjit će količinu svoje proizvodnje otpada za odlagališta za 85 % do 2030.

Voda

Godine 2050. svijetu će biti potrebno dvostruko više hrane za prehranu rastuće populacije. Hortikultura zahtijeva vodu, ali samo 4 % dostupnih globalnih vodenih resursa čini slatka voda, od čega je gotovo 2 % smrznuto.

Usjevi uzgojeni na proizvodima GRODAN proizvode do tri puta više od usjeva uzgojenih u tlu i mogu se postaviti na bilo kakvu dostupnu zemlju — oko, u ili čak na zgrade. U usporedbi s uzgojem u tlu, za uzgajanje svježe rajčice u sustavima s mineralnom vunom obično se troši 50 % manje vode po kilogramu proizvedenih usjeva.

Grupa ROCKWOOL smanjit će potrošnju vode u svojim tvornicama za 20 % do 2030. godine.

 

Zdravlje i blagostanje

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrđuje da buka ozbiljno šteti ljudskom zdravlju i ometa dnevne aktivnosti ljudi. Više od 30 % stanovništva Europske unije izloženo je razinama buke koje im ometaju san. Buka također ometa našu sposobnost učenja. Loš akustički dizajn u školi može rezultirati time da učenici ne čuju jednu od svake četiri riječi koje izgovore njihovi učitelji.

Rješenja grupe ROCKWOOL optimiziraju akustiku zatvorenih prostora, smanjuju buku i poboljšavaju udobnost u domu, na radnom mjestu, javnim prostorima i u učionicama. Na području zdravstvene skrbi, postavljanje stropova visoke učinkovitosti koji apsorbiraju zvuk poput naših proizvoda ROCKFON pokazalo je da smanjuje stres kod pacijenata i osoblja.

Grupa ROCKWOOL predana je zdravlju i blagostanju svih svojih zaposlenika i smanjit će stope izgubljenog radnog vremena zbog ozljede (LTI-ova) na svojim lokacijama za 10 % na godišnjoj osnovi.

Naglašena usmjerenost tvrtke na održivost od središnje je važnosti za program preobrazbe koji već postiže financijski uspjeh. Drugi kvartal 2016. nadovezao se na dostignuća prvog kvartala, s porastom neto prodaje od 3,7 % u lokalnim valutama u usporedbi s drugim kvartalom 2015., dok se operativna dobit (EBIT) povećala za 35 % na 63 milijuna eura (11,4 % operativne marže).

Prema riječima Jensa Birgerssona: „Osjećamo se povlašteno što i dalje možemo čiste savjesti inzistirati na sve većoj prodaji i širokom rastu, znajući da naši proizvodi poboljšavaju kvalitetu života i okoliša, sada i u budućnosti.”  

  Jens Birgersson, CEO ROCKWOOL Grupe

 

Dodatne informacije:

Mirella A. Vitale
Viša potpredsjednica marketinga, komunikacije i javnih poslova
M: +45 50 84 50 25
E-pošta: mirella.vitale@rockwool.com

Anthony Abbotts
Voditelj održivog razvoja
M: +45 41 96 30 25
E-pošta: anthony.abbotts@rockwool.com


 

 Preuzmite dokument "Sustainability report 2015" na engleskom jeziku
 Pogledajte infografiku o održivosti na engleskom jeziku


O ROCKWOOL grupi


ROCKWOOL Grupa svjetski je lider u proizvodnji rješenja od kamene vune. Stvaramo održiva rješenja za zaštitu života, imovine i okoliša danas i u budućnosti. Grupa je jedan od globalnih lidera u izolacijskoj industriji s proizvodima i rješenjima za sva veća područja primjene za stambene i nestambene zgrade. Zajedno s drugim proizvodima u vezi s građevinom, poput akustičkih stropova i obloga, grupa osigurava energetski učinkovite zgrade sigurne od požara s dobrom akustikom i ugodnim unutarnjim ozračjem. Također izrađujemo zelena rješenja za hortikulturnu industriju, posebna vlakna za industrijsku upotrebu, učinkovitu izolaciju za procesnu industriju, pomorsku i odobalnu industriju te sustave protiv buke i vibracija za moderne infrastrukture.

Naših 10600 zaposlenika u više od 35 zemalja brine o kupcima u velikom dijelu svijeta. Sjedište tvrtke smješteno je u blizini Kopenhagena u Danskoj. Godine 2015. grupa je od prodaje ostvarila 2208 milijuna eura prihoda. Poduzeće se nalazi na popisu burze vrijednosnih papira NASDAQ u Kopenhagenu.