POKRENUTA JE KAMPANJA #EUCanBeFireSafe
aktualno, 4.9. 2017. POKRENUTA JE KAMPANJA #EUCanBeFireSafe
aktualno, 4.9. 2017.

POKRENUTA JE KAMPANJA #EUCanBeFireSafe

Udruga Fire Safe Europe nedavno je pokrenula kampanju #EUCanBeFireSafe unutar koje je i peticija u kojoj se traži da sve zgrade u EU budu sigurne u slučaju od požara.
Udruga Fire Safe Europe nedavno je pokrenula kampanju #EUCanBeFireSafe unutar koje je i peticija u kojoj se traži da sve zgrade u EU budu sigurne u slučaju od požara.

EU parlament raspravlja o zaštiti od požara u zgradama

Ponukan nedavnim velikim požarom i tragedijom u Grenfell Toweru u Londonu Europski parlament će u srijedu 13. rujna 2017. godine na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prvi puta raspravljati o zaštiti od požara u zgradama.  Na sudjelovanje su pozvani i  Vijeće i Europska komisija.


Zaštita od požara važna je za cijelo naše društvo i njegovu sigurnost

Statistike pokazuju da se svaki dan u EU dogodi najmanje 5.000 požara od kojih mnogi značajno utječu na zajednicu, obitelji ili poslovanje, često kroz nekoliko godina. A ponekad, kako je slučaj s Grenfellom, i cijeli život.

Požari u zgradama ne utječu samo na žrtve i vatrogasce

Tijekom požara emitiraju se onečišćujući plinovi, zagađuju se vode i mogu ozbiljno utjecati na zdravlje građana. Često se male i srednje velike tvrtke, pa čak i velike korporacije, nikada ne oporave od posljedica velikih požara.
U posljednjih nekoliko desetaka godina požari su se značajno promijenili, razvijaju se brže i postaju opasniji. To je uvelike zbog većeg korištenja zapaljivih materijala u zgradama. Zbog toga se požari razvijaju brže no ikada.

Većina europskih država nije ažurirala protupožarne propise 

Barem to nije učinila na odgovarajući način kako bi se uskladili s novim građevinskim materijalima na tržištu. Na razini Europske unije, norme za protupožarno ispitivanje i klasifikaciju nisu također ažurirane na odgovarajući način.

EU ima jedinstvenu priliku poboljšati aktualnu situaciju i zajamčiti protupožarnu zaštitu za sve građane u EU. Da bi se to dogodilo, Europski parlament mora zahtijevati najvišu razinu zaštite za građane EU-a.

Tri su područja u kojima se odmah treba nešto poduzeti kako bi se zaštita od požara u zgradama poboljšala za sve građane i spriječila tragedija poput Grenfell Towera:

1. Zatražiti od Europske komisije da hitno promijeni pristup ispitivanju fasada i ovlasti Europski odbor za normizaciju da razvije jedno usklađeno ispitivanje za fasade tako da se njime ocjenjuje učinkovitost fasada u stvarnim uvjetima i osigura da se ništa ne prepušta slučaju.

2. Zatražiti od Europske komisije da predloži nove zahtjeve za ispitivanje toksičnosti građevinskih proizvoda i da se ti proizvodi pravilno označe kako bi investitori i potrošači imali mogućnost informiranog izbora.

3. U aktualnoj reviziji Direktive o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) podržati:

  •  izmjene 7. preambule o protupožarnoj zaštiti
  •  nadopunu Direktive člankom o protupožarnoj zaštiti 

Kao tvrtka koja velike napore ulaže u promicanje zaštite od požara u zgradama s nestrpljenjem očekujemo zaključke sjednice i danji razvoj događanja na ovu temu. 

20.12.2017.

ROCKWOOL Adriatic je po deseti, jubilarni put dodijelio prestižne stipendije studentima

Danas je u tvornici kamene vune ROCKWOOL Adriatic u Pićnu održana svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju sedmero studenata. Riječ je o desetoj, jubilarnoj generaciji u okviru projekta  „Je li…
5.12.2017.

Svečano otvoren obnovljeni most u Tupljaku

Nedavno obnovljen i stavljen u funkciju most preko rijeke Raše, danas su svečano otvorili župan Valter Flego, ravnatelj Županijske uprave za ceste Robi Zgrablić te direktor tvornice kamene vune Aleks…
8.11.2017.

Vidimo se na konferenciji Pametni gradovi 2017.!

Pametni gradovi – gradovi budućnosti međunarodna je konferencija koju je prije 3 godine pokrenuo Poslovni dnevnik. Ove će se godine održati 09. i 10. studenog u atraktivnom i modernom prostoru Zračne…
Back