POKRENUTA JE KAMPANJA #EUCanBeFireSafe
aktualno, 4.9. 2017. POKRENUTA JE KAMPANJA #EUCanBeFireSafe
aktualno, 4.9. 2017.

POKRENUTA JE KAMPANJA #EUCanBeFireSafe

Udruga Fire Safe Europe nedavno je pokrenula kampanju #EUCanBeFireSafe unutar koje je i peticija u kojoj se traži da sve zgrade u EU budu sigurne u slučaju od požara.
Udruga Fire Safe Europe nedavno je pokrenula kampanju #EUCanBeFireSafe unutar koje je i peticija u kojoj se traži da sve zgrade u EU budu sigurne u slučaju od požara.

EU parlament raspravlja o zaštiti od požara u zgradama

Ponukan nedavnim velikim požarom i tragedijom u Grenfell Toweru u Londonu Europski parlament će u srijedu 13. rujna 2017. godine na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prvi puta raspravljati o zaštiti od požara u zgradama.  Na sudjelovanje su pozvani i  Vijeće i Europska komisija.


Zaštita od požara važna je za cijelo naše društvo i njegovu sigurnost

Statistike pokazuju da se svaki dan u EU dogodi najmanje 5.000 požara od kojih mnogi značajno utječu na zajednicu, obitelji ili poslovanje, često kroz nekoliko godina. A ponekad, kako je slučaj s Grenfellom, i cijeli život.

Požari u zgradama ne utječu samo na žrtve i vatrogasce

Tijekom požara emitiraju se onečišćujući plinovi, zagađuju se vode i mogu ozbiljno utjecati na zdravlje građana. Često se male i srednje velike tvrtke, pa čak i velike korporacije, nikada ne oporave od posljedica velikih požara.
U posljednjih nekoliko desetaka godina požari su se značajno promijenili, razvijaju se brže i postaju opasniji. To je uvelike zbog većeg korištenja zapaljivih materijala u zgradama. Zbog toga se požari razvijaju brže no ikada.

Većina europskih država nije ažurirala protupožarne propise 

Barem to nije učinila na odgovarajući način kako bi se uskladili s novim građevinskim materijalima na tržištu. Na razini Europske unije, norme za protupožarno ispitivanje i klasifikaciju nisu također ažurirane na odgovarajući način.

EU ima jedinstvenu priliku poboljšati aktualnu situaciju i zajamčiti protupožarnu zaštitu za sve građane u EU. Da bi se to dogodilo, Europski parlament mora zahtijevati najvišu razinu zaštite za građane EU-a.

Tri su područja u kojima se odmah treba nešto poduzeti kako bi se zaštita od požara u zgradama poboljšala za sve građane i spriječila tragedija poput Grenfell Towera:

1. Zatražiti od Europske komisije da hitno promijeni pristup ispitivanju fasada i ovlasti Europski odbor za normizaciju da razvije jedno usklađeno ispitivanje za fasade tako da se njime ocjenjuje učinkovitost fasada u stvarnim uvjetima i osigura da se ništa ne prepušta slučaju.

2. Zatražiti od Europske komisije da predloži nove zahtjeve za ispitivanje toksičnosti građevinskih proizvoda i da se ti proizvodi pravilno označe kako bi investitori i potrošači imali mogućnost informiranog izbora.

3. U aktualnoj reviziji Direktive o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) podržati:

  •  izmjene 7. preambule o protupožarnoj zaštiti
  •  nadopunu Direktive člankom o protupožarnoj zaštiti 

Kao tvrtka koja velike napore ulaže u promicanje zaštite od požara u zgradama s nestrpljenjem očekujemo zaključke sjednice i danji razvoj događanja na ovu temu. 

17.10.2017.

ROCKWOOL na 17. Danima Orisa

ROCKWOOL Adriatic sudjelovao je ove godine na Danima Orisa, arhitektonskom simpoziju s predavanjima i prezentacijama istaknutih međunarodnih i lokalnih arhitekata, jednom od najvažnijih i…
16.10.2017.

Sudjelovali smo na 1. Danima energetske učinkovitosti u Puli

Kao jedan od najistaknutijih promicatelja energetske učinkovitosti u Istri, ROCKWOOL Adriatic sudjelovao je na nedavno održanim Danima energetske učinkovitosti u Puli. Ovaj je događaj svakako bio…
11.10.2017.

Nove izolacije od kamene vune za kontaktne fasade (ETICS)

Uz već provjerene i dokazane ploče kamene vune dvoslojne gustoće, proširili smo ponudu naših proizvoda za fasadu, ovisno o primjeni. Upoznajte nove članove Frontrock obitelji: Frontrock CASA,…
Back