POKRENUTA JE KAMPANJA #EUCanBeFireSafe
aktualno, 4.9. 2017. POKRENUTA JE KAMPANJA #EUCanBeFireSafe
aktualno, 4.9. 2017.

POKRENUTA JE KAMPANJA #EUCanBeFireSafe

Udruga Fire Safe Europe nedavno je pokrenula kampanju #EUCanBeFireSafe unutar koje je i peticija u kojoj se traži da sve zgrade u EU budu sigurne u slučaju od požara.
Udruga Fire Safe Europe nedavno je pokrenula kampanju #EUCanBeFireSafe unutar koje je i peticija u kojoj se traži da sve zgrade u EU budu sigurne u slučaju od požara.

EU parlament raspravlja o zaštiti od požara u zgradama

Ponukan nedavnim velikim požarom i tragedijom u Grenfell Toweru u Londonu Europski parlament će u srijedu 13. rujna 2017. godine na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prvi puta raspravljati o zaštiti od požara u zgradama.  Na sudjelovanje su pozvani i  Vijeće i Europska komisija.


Zaštita od požara važna je za cijelo naše društvo i njegovu sigurnost

Statistike pokazuju da se svaki dan u EU dogodi najmanje 5.000 požara od kojih mnogi značajno utječu na zajednicu, obitelji ili poslovanje, često kroz nekoliko godina. A ponekad, kako je slučaj s Grenfellom, i cijeli život.

Požari u zgradama ne utječu samo na žrtve i vatrogasce

Tijekom požara emitiraju se onečišćujući plinovi, zagađuju se vode i mogu ozbiljno utjecati na zdravlje građana. Često se male i srednje velike tvrtke, pa čak i velike korporacije, nikada ne oporave od posljedica velikih požara.
U posljednjih nekoliko desetaka godina požari su se značajno promijenili, razvijaju se brže i postaju opasniji. To je uvelike zbog većeg korištenja zapaljivih materijala u zgradama. Zbog toga se požari razvijaju brže no ikada.

Većina europskih država nije ažurirala protupožarne propise 

Barem to nije učinila na odgovarajući način kako bi se uskladili s novim građevinskim materijalima na tržištu. Na razini Europske unije, norme za protupožarno ispitivanje i klasifikaciju nisu također ažurirane na odgovarajući način.

EU ima jedinstvenu priliku poboljšati aktualnu situaciju i zajamčiti protupožarnu zaštitu za sve građane u EU. Da bi se to dogodilo, Europski parlament mora zahtijevati najvišu razinu zaštite za građane EU-a.

Tri su područja u kojima se odmah treba nešto poduzeti kako bi se zaštita od požara u zgradama poboljšala za sve građane i spriječila tragedija poput Grenfell Towera:

1. Zatražiti od Europske komisije da hitno promijeni pristup ispitivanju fasada i ovlasti Europski odbor za normizaciju da razvije jedno usklađeno ispitivanje za fasade tako da se njime ocjenjuje učinkovitost fasada u stvarnim uvjetima i osigura da se ništa ne prepušta slučaju.

2. Zatražiti od Europske komisije da predloži nove zahtjeve za ispitivanje toksičnosti građevinskih proizvoda i da se ti proizvodi pravilno označe kako bi investitori i potrošači imali mogućnost informiranog izbora.

3. U aktualnoj reviziji Direktive o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) podržati:

  •  izmjene 7. preambule o protupožarnoj zaštiti
  •  nadopunu Direktive člankom o protupožarnoj zaštiti 

Kao tvrtka koja velike napore ulaže u promicanje zaštite od požara u zgradama s nestrpljenjem očekujemo zaključke sjednice i danji razvoj događanja na ovu temu. 

26.7.2018.

Arhiva novosti

RE:EASA je projekt koji je okupio u Rijeci 600 studenata arhitekture iz cijelog svijeta u sklopu kojeg će se kroz dva tjedna održavati 15 radionica. Ponuditi će kreativna rješenja za revitalizaciju…
23.3.2018.

ROCKWOOL u Zagrebu na svečanosti okupio više od 200 partnera i suradnika

Pored poslovnih planova, uzvanicima su na jučerašnjoj svečanosti u Zagrebu predstavljeni novi ROCKWOOL proizvodi iz obitelji Frontrock za kontaktne fasade: Frontrock Casa, Max Plus i Reno. Uz…
20.3.2018.

Nagradu Zlatni indeks već četvrtu godinu zaredom osvojio ROCKWOOL

Udruga eSTUDENT danas je na svečanoj dodjeli u Muzeju Mimara dodijelila nagrade Zlatni indeks. Nagrađuju se poduzeća koja su najviše pridonijela kvaliteti studentskoga života, njihovom obrazovanju te…
Back