URADI SAM - pogledajte kako izolirati pregradni zid i poboljšati zaštitu od buke.

Savjeti za postavljanje

Kako smanjiti buku?

Simulator pokazuje kako ROCKWOOL zvučna izolacija može stišati zvuk između dvije susjedne sobe.

Isprobajte simulator buke

SVATKO TREBA PROSTORA ZA SEBE

ROCKWOOL zvučna izolacija - za udobniji i mirniji život

 

Što nam narušava kvalitetu života, nevidljivo je i neopipljivo, nema boje, mirisa i okusa, a sveprisutno je? Koja je to vrsta zagađenja okoliša koja neprimjetno krade naš san, naš mir te rezultira neispavanošću i nervozom? Odgovor je – buka.

Buka je neželjeni zvuk koji narušava kvaliteta života, a ukoliko smo često izloženi buci ona može ugroziti i zdravlje.

Rješenje su višestruki pregradni zidovi s ispunom od ROCKWOOL Acoustic i ROCKWOOL Acoustic EXTRA kamene vune.

    Preuzmite brošuru: ROCKWOOL ZVUČNA IZOLACIJA

O zvučnoj izolaciji

Zvuk je mehaničko titranje čestica medija kojim se širi. Može se prenositi iz medija u medij: iz zraka u zid - a i obrnuto, iz zida u zrak. Osim što ga možemo pobuditi titranjem glasnica ili zvučnikom (zvuk koji se prenosi zrakom), također ga možemo proizvesti direktnim udarcem po konstrukciji npr. hodanje i lupanje vratima (udarni zvuk).

 

 

 

 Prikaz širenja zvuka koji se prenosi zrakom

 Prikaz nastajanja i širenja udarnog zvuka

Na zvučnu izolaciju je bitno misliti pri projektiranju kako kasnije ne bi trebalo ulaziti u adaptacijske zahvate. Zvuk koji se prenosi zrakom možemo uspješno izolirati višestrukim pregradnim zidom izgrađenim od sustava gips-kartonska ploča i ROCKWOOL kamene vune.


 

KAMENA VUNA ZA ZVUČNU IZOLACIJU

 

Kamena vuna koristi se uglavnom u akustičnim sustavima masa-opruga-masa kao elastični materijal zahvaljujući svojoj vlaknastoj strukturi. Kad zvučni val ulazi u vlaknasti materijal, akustična energija molekula zraka postepeno se prigušuje trenjem na površini vlakana. Energija zvuka u vlaknastoj strukturi kamene vune razbija se i pretvara u druge oblike energije, najvećim dijelom u toplinsku energiju.

Otpor strujanju zraka AFr (kPa·s/m2)

Otpor strujanju zraka određuje sposobnost vlaknastog i poroznog materijala da rasipa akustičnu energiju trenjem. Otpor strujanju zraka se povećava s gustoćom, a ovisi i o debljini vlakana i strukturi kamene vune. Niske vrijednosti (manje od 5 kPa·s/m2) ukazuju da materijal nije prepreka prolazu akustičnog vala, dok visoke vrijednosti ukazuju da je materijal “nepropustan“ za protok zraka, te se više zvučne energije reflektira nego apsorbira.
Otpor strujanja zraka kamene vune ROCKWOOL Acoustic iznosi AFr = 12 kPa·s/m2, a za ROCKWOOL Acoustic EXTRA iznosi AFr = 25 kPa·s/m2, što je pokazatelj njezinih odličnih zvučno-apsorpcijskih svojstava.

 

Gustoća ρ (kg/m3)

Istraživanja su pokazala da kamena vuna gustoće 70 kg/m3 ima najbolje zvučno-apsorpcijske karakteristike (najadekvatniji otpor strujanja zraka). S većim gustoćama od 70 kg/m3 počinje rasti refleksijska moć kamene vune dok apsorpcijska moć opada, stoga se u svrhu pregradnih zidova ne preporučuju gustoće veće od 70 kg/m3.
Kamena vuna gustoće 40 kg/m3 ima nešto lošiju apsorpcijsku moć od 70 kg/m3, ali još uvijek dovoljno kvalitetnu za potrebe zvučno-izolacijskih pregrada.

 

Struktura

Akustična svojstva kamene vune uglavnom ovise o strukturi materijala: gustoći, orijentaciji vlakana, vezivu i eventualnim aditivima.
ROCKWOOL proizvodi imaju različite strukture ovisno o njihovoj namjeni (toplinska izolacija, zaštita od požara i zaštita od buke). Struktura proizvoda ROCKWOOL Acoustic i ROCKWOOL Acoustic EXTRA osigurava vrhunske karakteristike za sve tri namjene.

 

Stabilnost

ROCKWOOL proizvodi izrađeni od vulkanskog kamena imaju dugotrajnu stabilnost koja osigurava nepromjenjivost dimenzija, gustoće te orijentacije i promjera vlakana.

 

ROCKWOOL kamena vuna (Acoustic i Acoustic EXTRA) značajno poboljšava zvučnu izolaciju jer se sastoji od mnogo višesmjerno isprepletenih vlakana koja čine otvorenu strukturu idealnu za upijanje i reguliranje buke.