BiosPHera
Putujući model kućice za stanovanje

BiosPHera

REFERENCA

BiosPHera, kuća energetske revolucije

BiosPHera je potpuno neovisna kuća - putujući model za stanovanje i za njezinu izgradnju primijenjene su vrhunske tehnologije za energetsku učinkovitost i najnaprednija znanja o udobnosti stanovanja.

BiosPHera je službeno predstavljena 1. ožujka 2016. u mjestu Courmayeur u Italiji. Površina joj je 25 m², udobno je opremljena i podijeljena na dnevni boravak, spavaću sobu, kupaonicu i termoelektranu.

BiosPHera - usvojeni najnapredniji standardi u energetskoj učinkovitosti

BiosPHera omogućuje da, neovisno i bez uporabe vanjske mreže za napajanje, temperatura bude između ugodnih 21°C zimi i 25°C ljeti. Pri dizajniranju BiosPHera 2.0 usvojeni su Passivhouse i Minergie, najnapredniji standardi u energetskoj učinkovitosti te su korištene inovativne tehnologije i materijali pri izgradnji.

Testiranje trajalo 12 mjeseci

Tijekom 12 mjeseci, počevši od regije Valle d'Aosta, projekt BiosPHera posjetio je nekoliko talijanskih gradova s namjerom testiranja kućice u različitim, čak i ekstremnim uvjetima. Tijekom zime bio je postavljen na planinskim lokacijama pod niskim temperaturama, a ljeti na suncu uz more, dok je postavljanje u gradskim područjima služilo provjeri unutrašnje kvalitete zraka kada se kućica nalazi u zagađenom okolišu.

Praćenje stvarnih performansi izvedbe građevinskog sustava, ali i osobnog doživljaja udobnosti stanara modula, jedan je od najzanimljivijih aspekata projekta BiosPHera 2.0. Tehničko sveučilište u Torinu tijekom više od godine dana prikupljalo je i pratilo podatke o temperaturi zraka i zidova, vlazi, kvaliteti zraka te fiziološke i emocionalne reakcije stanara na koje utječe okoliš (tjelesna temperatura, vodljivost kože i broj otkucaja srca).

Stanovnici su prikupili svoje dojmove koji su sada dostupni na web stranici posvećenoj projektu: Biosphera 2.0

Naši kolege iz ROCKWOOL Italije aktivno su sudjelovali kao tehnički partneri projekta osiguravajući ploče Durock Energy za izolaciju krova te ROCKWOOL sustave za toplinsku i zvučnu izolaciju REDArt i REDAir za izolaciju fasade. 

Back