Planinarsko sklonište Skuta
Alpsko sklonište u Sloveniji izolirano ROCKWOOL izolacijom

Planinarsko sklonište Skuta

REFERENCA

Sklonište Skuta prkosi gravitaciji i zimi

Planinarsko sklonište Skuta u Sloveniji, postavljeno uz pomoć slovenske vojske, nudi zadivljujući pogled na okolne Kamniške Alpe te pruža smještaj za do osam planinara.

Projekt je proizašao je iz arhitektonske radionice koju su organizirali poznati slovenski arhitekti Špela Videčnik i Rok Oman iz studija OFIS. 

Izazov koji su postavili bio je dizajnirati kućicu koja može odoljeti oštroj slovenskoj alpskoj klimi, napraviti kućicu koja će zamijeniti 50 godina staro, istrošeno postojeće sklonište pozicionirano ispod planinskog vrha Skuta.

Skuta - treći najviši vrh u Kamniškim Alpama

U Kamniškim Alpama su nepovoljni klimatski uvjeti prisutni tijekom cijele godine, uključujući radikalne temperaturne promjene i ekstremne vremenske fronte.
Kućice poput ove neophodne su planinarima koji bi inače bili potpuno ranjivi izloženi vanjskim uvjetima bez sigurnog utočišta. 

Smještena na rubu stijene

Novo sklonište osmislila je grupa studenata Sveučilišta Harvard tijekom radionice. Smještena na rubu stijene, kućica je usidrena na tlo pomoću metalnih zglobova kako bi izdržala uobičajene snježne nanose te jak vjetar, a obučena je u betonske panele za dodatnu stabilnost konstrukcije.

Trajno rješenje - ROCKWOOL kamena vuna

U cijelu strukturnu ovojnicu objekta veličine 12,5 m2 ugrađeno je 70 m2 ROCKWOOL Airrock ND  izolacije debljine 20 cm uključujući pod, fasadu i krov.

ROCKWOOL kamena vuna tako pomaže održavati optimalne toplinske uvjete čak i na niskim temperaturama tijekom oštre zime. 

Unatoč svojoj maloj veličini, sklonište se sastoji od tri odjeljka:

  • ulaznog prostora za pohranu i za pripremu hrane
  • nešto većeg prostora namijenjenog druženju
  • spavaćeg dijela s krevetima na kat kako bi se izletnici odmorili nakon cjelodnevnog planinarenja.

Trajna rješenja koje nudi tvrtka ROCKWOOL Adriatic također poboljšavaju sigurnost od požara i pomažu stvoriti holistički održivu strukturu koja će, nadamo se, koristiti velikom broju avanturista u Kamniškim Alpama u godinama koje dolaze.

ROCKWOOL Adriatic zahvaljuje svom lokalnom distributeru, RAVAGO Slovenija za podršku pri izvedbi ovog projekta.

Back