ZAŠTITA OD POŽARA

Jeste li ikada vidjeli da kamen gori?

Obveza povećanja energetske učinkovitosti zgrada u zemljama Europske unije posljedično utječe i na potencijalno veći rizik od požara. Naime, deblji slojevi toplinskih izolacija ujedno znače i veća požarna opterećenja zgrada. Ukoliko se koristi izolacija od gorivog materijala, u slučaju pojave požara to može utjecati na veći i značajniji rizik od prijenosa požara na susjedne prostore i više katove. Požari mogu imati i nepovoljan utjecaj na okoliš zbog emisije velikih količina otrovnog dima.

Kamena vuna proizvodi se od kamena vulkanskog podrijetla pa zato izolacijske ploče u svom sastavu imaju oko 98% kamena - a kamen ne gori.

ROCKWOOL kamena vuna u potpunosti je negoriv izolacijski materijal, najvišeg razreda reakcije na požar - A1, s točkom tališta iznad 1.000 °C. Materijali se po europskim normama za zaštitu od požara klasificiraju prema reakciji na požar u razrede od A1 do F.

Glavni kriteriji za određivanje reakcije na požar građevinskih materijala su

  • zapaljivost
  • stupanj emitiranja topline
  • širenje vatre 
  • količina dima
  • količina toksičnih plinova
  • pojava gorućih čestica.

ROCKWOOL kamena vuna nosi oznaku A1, što je najviši razred negorivosti. Negoriva izolacija omogućuje dodatno vrijeme prilikom evakuacije, kako za ljude koji napuštaju objekt, tako i za vatrogasce.

Sprječavanje širenja požara također znači i manje zagađenja zraka, tla i vode. Kako kamena vuna sadrži visok postotak kamena, u proizvod nije potrebno dodavati materijale koji sprječavaju proces gorenja.

U Europi godišnji broj ozljeda od požara iznosi oko 70.000. Još jedan podatak je zapanjujuć; čak 8 od 10 ljudi koji smrtno stradaju u požaru ne umire zbog visoke temperature ili vatre, već zbog gušenja otrovnim plinovima (izvor: NIBRA). Zbog toga je izuzetno važno zgrade i kuće izolirati materijalima koji ne gore i ne šire požar.

Kamena vuna je izolacijski materijal koji ima brojne prednosti; uz toplinsku i zvučnu izolaciju pruža izvrsnu zaštitu u slučaju požara te je dimenzijski stabilan i paropropusan materijal.

 

ROCKWOOL proizvodi pomažu vam u zaštiti od požara ROCKWOOL proizvodi pomažu vam u zaštiti od požara

Obveza povećanja energetske učinkovitosti zgrada u zemljama Europske unije posljedično utječe i na potencijalno veći rizik od požara.

EURORAZREDI

Što je to reakcija na požar?

Različiti materijali i proizvodi različito reagiraju na požar, stoga ih svrstavamo u klase A1 do F.
Kako uspješno zaštititi pročelja zgrada od požara?
aktualno Kako uspješno zaštititi pročelja zgrada od požara?
aktualno

Kako uspješno zaštititi pročelja zgrada od požara?

Predstavljamo vam priručnik "Zaštita pročelja zgrada od požara". Preuzmite svoj primjerak (pdf).
Predstavljamo vam priručnik "Zaštita pročelja zgrada od požara". Preuzmite svoj primjerak (pdf).
saznajte više
Back