Planinarsko sklonište Skuta

7 KVALITETA U PRIMJENI | Izdržljivost; Julijske Alpe

Sklonište za ekstremne uvjete

Moderna izolacija stvara ugodno sklonište za izletnike i planinare

Slovenske Kamniško-Savinjske Alpe popularno su odredište za ljubitelje boravka u prirodi. Uz fantastične poglede i mnoštvo vrhova, divne su za posjet, no mogu biti neprijatne za boravak. Prosječna godišnja temperatura na 2000 metara otprilike je na razini smrzavanja, a zimi može pasti čak do -20°C, uz jake vjetrove i snijeg koji se na tlu zadržava više od šest mjeseci godišnje. Planinari su odavna mogli prenoćiti ili naći privremeno utočište u malom skloništu ispod planine Skute, no taj je dotrajali objekt valjalo zamijeniti.

Rješenje je došlo od ekipe studenata s akademije Harvard Graduate School of Design, koji su dobili zadatak da projektiraju praktično sklonište za ekstremno okruženje. U suradnji s lokalnim arhitektima OFIS novi su projekt dovršili 2016. Malo je mjesta koja mogu biti spektakularnija i izloženija od vrtoglave lokacije na kojoj se smjestilo novo sklonište; no malo je planinskih skloništa koja mogu ponuditi utočište i udobnost kolibe Skuta.

ROCKWOOL Grupa dala je spoj doprinos ovome projektu svojim proizvodom Airrock. On omogućuje ljudima da ostanu na sigurnom i u ugodnim uvjetima u negrijanom objektu dok vani bjesne planinski vremenski uvjeti. Bio je to idealan materijal za projekt: lagan za transport (zgrada je djelomično predgotovljena i podignuta na planinu vojnim helikopterom); nije higroskopan pa odolijeva kondenzaciji i toplinskim mostovima; i jednostavno se postavlja. I što je najvažnije, uz kamenu vunu ljudima će biti udobno bez obzira na vrijeme. Ona zadržava svoja svojstva tijekom dugog uporabnog vijeka, neovisno o temperaturi, zadržavajući toplinsku vodljivost od 0,035 W/mK. A kao nezapaljiva tvar, služi i kao protupožarna prepreka.

Prema riječima Janeza Martinčića, višeg voditelja projekta u arhitektonskom uredu OFIS, naša kamena vuna savršeno je odgovarala zahtjevima projekta: „Ekstremni klimatski uvjeti u planinama dizajnerski su izazov arhitektima, inženjerima i projektantima. ROCKWOOL proizvodi i filozofija tog poduzeća da pruža prirodna i dugotrajna rješenja osiguravajući protupožarnu i toplinsku zaštitu, čak i u najzahtjevnijim uvjetima, savršeno su se uklopili u naš projekt”.

Alpa, Slovenija

Lokacija projekta

4206 Zgornje Jezersko
Slovenia

Skuta cabin, Slovenian alps

Planinarsko sklonište Skuta

Podaci o projektu

Godina 2016.
Vrsta objekta Planinsko sklonište
Primjena Izolacija cijele ovojnice konstrukcije uključujući pod
Vrsta proizvoda ROCKWOOL Airrock ND
VLASNIK

AO Matica

IZVOĐAČI RADOVA

Permiz d.o.o.

ARHITEKTI

OFIS, Harvard Graduate School of Design

„ROCKWOOL proizvodi i filozofija tog poduzeća da pruža prirodna i dugotrajna rješenja osiguravajući protupožarnu i toplinsku zaštitu, čak i u najzahtjevnijim uvjetima, savršeno su se uklopili u naš projekt.”

Janez Martinčić

Viši voditelj projekta, OFIS Architects