Drugačije iz svakog kuta

Obloga Rockpanel® unosi dodatnu dimenziju u ovu inovativnu zgradu

Ova nagrađivana zgrada utjelovljuje svoju svrhu. Centar za inovacije Think Tank u Lincolnu – poslovni inkubator s uredima, radionicama i zajedničkim prostorima – projektiran je vodeći računa o održivosti, pa su u njemu upotrijebljeni najnoviji materijali i tehnike kako bi se izvrsne performanse u pogledu zaštite okoliša uskladile s najsuvremenijom estetikom. Dizajn aludira i na povijest: oblik, boje i kutovi centra asociraju na tenkove iz 1. svjetskog rata koji su se proizvodili i testirali u blizini.

Međutim, prvo što posjetitelji uoče na zgradi Think Tank jest njezina boja, koja se pretače od tamnozelenih nijansi do brončanih i narančastih nijansi, ovisno o rasvjeti i kutu iz koje ju promatrate. Taj efekt omogućuje Rockpanel Chameleon®, posebna vrsta obloge od komprimirane kamene vune s kristalnim gornjim slojem koji reflektira svjetlo, pa se čini da mijenja boju kako se pomičete oko njega.

Odabrana kao isplativija alternativa cementnim pločama ojačanim vlaknima, Rockpanel obloga funkcionira u skladu s arhitektičinim ciljevima održivosti, ali i ispunjava najviše standarde zaštite od požara. Dugotrajna je, može se potpuno reciklirati i izrađena je od obnovljivog prirodnog resursa, bazalta. I u slučaju zgrade Think Tank, boja obloge diskretno se nadovezuje na povijest proizvodnje u tom području, kako ističe arhitektica Julia Marks: „Nije mi bila namjera da referencija na tenk bude uočljiva svakom posjetitelju, no volim zgrade u kojima se zrcali njihovo okruženje.”

U spoju sa zelenim krovom zgrade Think Tank, snažno izoliranom ovojnicom i geotermalnim sustavom grijanja, Rockpanel obloga doprinijela je izradi zgrade koje će pozitivno utjecati na budućnost.

Lincoln, Ujedinjena Kraljevina

Lokacija projekta

Ruston Way
Lincoln
LN6 7FL
UK

Think Tank, Aesthetics

Think Tank, Lincoln, UK

Podaci o projektu

Godina2008.
Vrsta objektaCentar za inovacije
PrimjenaFasadne obloge
Vrsta proizvodaRockpanel Chameleon
„Nije mi bila namjera da referencija na tenk bude uočljiva svakom posjetitelju, no volim zgrade u kojima se zrcali njihovo okruženje.”

Julia Marks

Arhitekt, Architects Marks Barfield